Pagrindinis > GURU UŽRAŠAI > Gastronomijos mėnuo

Gastronomijos mėnuo

2015-05-21

Gastronomijos mėnesio proga Prancūzų institutas Lietuvoje birželio 1 – 30 d. organizuoja daug kulinarinių renginių, kurių metu bus galima susipažinti su prancūziškuoju gyvenimo menu (Art de vivre).
 
Gastronomija - prancūziškojo „Gyvenimo meno“ (Art de vivre) dalis, įtraukta į UNESCO nematerialųjį pasaulio paveldą, yra tikras menas, pradedant patiekalų ruoša, baigiant jų degustavimu. Prancūzų gastronomija, malonumo ir delikateso sinonimas, savo įvairove atspindi skirtingų Prancūzijos regionų turtingumą. Būtent šiai įvairovei Prancūzų institutas Lietuvoje siekia skirti visą birželio mėnesį, organizuodamas daug kultūros, gastronomijos ir meno renginių.
 
Bendradarbiaudamas su daugeliu restoranų ir verslo įmonių, Prancūzų institutas Lietuvoje jau antrą kartą organizuoja Gastronomijos mėnesį. Jo metu vyks daug renginių, leisiančių plačiau susipažinti su prancūzų gastronomijos įvairove. Degustacijos, parodos, filmai, ypatingi meniu, meistriškumo pamokos, spektakliai: prancūzų kulinarijos menai bus pristatomi visą mėnesį, įvairiomis formomis, gurmanų džiaugsmui, jauniems ir vyresniems žmonėms. Siekiant šiam mėnesiui suteikti daugiau prestižo, Prancūzų institutas pakvietė du virtuvės šefus iš Prancūzijos, puikiai žinomus savo šalyje dėl savo talento ir patirties, kurie dalinsis savo žiniomis apie prancūzišką virtuvę geriausiuose Vilniaus restoranuose.
 
„Mums labai svarbu skleisti prancūzų kultūrą ir ypač svarbu skatinti mainus ir ryšius tarp mūsų abiejų šalių. Bendro darbo ir kūrybos akimirka, ponų Thierry Dapvril ir Philippe Hourdequin viešnagė žymės jungtį tarp mūsų dviejų kultūrų, tarp lietuvių ir prancūzų meistriškumo“ » teigia Lysianne Caron, Prancūzijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė.
 
Ponai Thierry Dapvril ir Philippe Hourdequin yra kulinarijos dėstytojai. Dirbęs vyriausiu virėju prezidentūros rūmuose, p. Dapvril dalyvavo daugelyje virėjų konkursų ir buvo pripažintas “geriausiu Prancūzijos darbuotoju”. P. Hourdequin taip pat yra gerai žinomas dėl savo firminės konditerijos, yra išleidęs daug leidinių apie saldžius konditerijos gaminius.
 
Visą birželio mėnesį Prancūzų institutas koordinuos daug kitų renginių: meninė vakarienė Black Garlic, kurią rengia kuratorė Géraldine Geffriaud, cirko spektaklis vaikams, po kurio bus vaišinama pavakariais, vynų, sūrių ir kitų prancūziškų produktų degustacijos, prancūzų virtuvės pamokos visai šeimai, bendradarbiaujat su Čiop-Čiop, kurių metu bus galima išmokti pagaminti skanius ir nuotaikingus patiekalus. Taip pat, visą birželio mėnesį bus galima pasižiūrėti filmuotus Thierry Kepykla, Crooked Nose and Coffee Stories ir le Balzac receptus. Ta proga nuolatiniai
Prancūzų instituto renginiai taip pat bus susiję su gastronomijos tema : valanda su pasaka, prancūzų kalbos kursai, kino klubas ir paroda atspindės mūsų prancūziškąjį „,Meną gyventi“. Renginiai skirti visiems, į kai kuriuos reikės registruotis, į daugelį renginių įėjimas bus nemokamas. Daugiau informacijos apie programą ir rezervacijas galima rasti Prancūzų instituto interneto svetainėje.
 
Gastronomijos mėnuo birželio 1 – 30 d.
Renginys organizuojamas bendradarbiaujant su Prancūzijos-Lietuvos prekybos rūmais.